torsdag 4. mars 2010

"Bryllup" av Nasim Karim

Vi har lest et utdrag i hjemmelekse denne uken. Utdraget handler om en ung kvinne som blir tvunget til å gifte seg.

Det hele tar sted under bryllupet og det starter med at kvinnen skal gjøre seg klar til selve sermonien. Hun har fått hendene sine dekorert med henna helt ufrivillig og hun forbreder seg på noe hun beskriver som et mareritt. Kvinnen vil ikke bli giftet bort til denne mannen. Han er voldelig og han eier ikke respekt for henne. Men hun er nødt! Fordi foreldrene bestemmer hvem hun skal gifte seg med og hva som er best for henne. Hun har ingen mulighet til å få sagt hva hun mener uten å få konsekvenser for det.

Hun blir tildelt en brudekjole som er en gave fra mannen og hans familie. Innerst inne har hun mer lyst til å ødelegge den enn å ta den på seg. Hun blir sminket og fikset mens hun gråter. Men ingen spør hvorfor hun gråter eller om det går bra med henne. For alle vet at hun blir tvunget til det og at alt er planlagt.

Når sermonien begynner ser verken hun på mannen eller han på henne. De er tause begge to, mens hele forsamlingen hører på Imamen snakke. Da det er deres tur til å lese fra Koranen og si at de ønsker å gifte seg, er det bare mannen som gjør dette. Hun får ikke lov, for hun har ingen ting hun skal ha sagt. Det eneste hun må gjøre er å undertegne papirene mens tårene triller nedover kinnene. Hun vet at dette er starten på et brutt bånd med familen og en undertegnelse av hennes egen dødsattest.

1 kommentar:

  1. Fint referat, Victoria! Du skriver i presens og er flink til å referere hovedinnholdet i novellen du har lest. Du må hele tiden passe på at du ikke tar med for mye, husk at det bare er det mest vesentlige som skal være med i et referat. Språket fungerer godt:-)

    Bjørnar

    SvarSlett